Alarmsysteem leasen

Alarmsysteem leasenVoor steeds meer mensen is het van belang om een alarmsysteem in hun huis te kunnen plaatsen. Een alarmsysteem geeft niet alleen een structureel veiliger gevoel aan de inwoners van de woning, daarnaast verhoogt ze ook nog eens de waarde van het pand. Het is echter algemeen bekend dat een doorgedreven, uitgebreid alarmsysteem voor een niet onaanzienlijke woning aanschaffen nog wel eens gepaard kan gaan met een bijzonder stevig prijskaartje. Lang niet iedereen beschikt dan ook zomaar over de mogelijkheid om dit bedrag in één keer op tafel te leggen. Dat hoeft gelukkig ook niet. Wist je namelijk dat er ook een mogelijkheid bestaat om een alarmsysteem te leasen? Op deze manier kan een niet onbelangrijk deel van je investering over een langere periode worden gespreid.

*Tip:

Hoeveel kost een alarmsysteem?

Vooraleer je er voor gaat kiezen om een alarmsysteem te leasen spreekt het natuurlijk voor zich dat je eerst zal willen weten hoeveel een investering in een dergelijke installatie precies kost. Dit is sterk afhankelijk van de eisen waarover je beschikt. Voor veel mensen is het bijvoorbeeld voldoende indien ze beschikken over een standaard, basis alarmsysteem, maar anderen hebben dan weer nood aan een zeer uitgebreide variant met doorgedreven camerabeveiliging en ga zo maar door. In de praktijk zorgt dit er voor dat het kostenplaatje van een alarmsysteem bijzonder uiteenlopend kan zijn. Toch geeft de onderstaande tabel je reeds een bepaald beeld van de gemiddelde kosten waar je rekening mee kan houden.

Type alarmsysteem Gemiddelde kostprijs
Draadloos alarmsysteem Tussen 175 & 825 euro
Bedraad alarmsysteem Tussen 160 & 625 euro
Hybride alarmsysteem Vanaf ongeveer 325 euro

Bovenstaande prijstabel geeft reeds een degelijke indicatie van de kostprijs waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een alarmsysteem, maar er zijn extra aandachtspunten. Een bedraad alarmsysteem oogt op het eerste zicht dan bijvoorbeeld wel voordeliger dan een draadloze variant, dat is lang niet altijd het geval. Er dient immers rekening mee te worden gehouden dat er nog enkele verbouwingen vereist kunnen zijn. Het spreekt voor zich dat deze verbouwingen eveneens een (aanzienlijke) meerprijs met zich mee kunnen brengen. In bepaalde gevallen kiezen mensen er wel voor om ook voor dergelijke werkzaamheden een financiering af te sluiten.

De voordelen van een alarmsysteem leasen

Ondertussen weet je min of meer met welke kostprijs je rekening dient te houden voor het kopen van een alarmsysteem. Wanneer je niet graag het volledige bedrag in één keer wil ophoesten kan je er voor kiezen om ze te leasen. Er is ook een ander alternatief en dat is huren. Veel mensen denken dat beide opties dezelfde zijn, maar dat is uiteraard niet correct. Sterker nog, er is een structureel verschil tussen beide opties. Wanneer je er voor kiest om een bepaald alarmsysteem te huren is het namelijk zo dat je nooit echt eigenaar van de installatie wordt. De maandelijkse kostprijs ligt dan wel lager, je dient ze blijvend te betalen zolang je gebruik maakt van het alarmsysteem in kwestie. Dat geldt niet voor de situatie waarin je er voor kiest om een alarmsysteem te leasen.

Bovenstaande maakt meteen het eerste niet onbelangrijke voordeel duidelijk van een alarmsysteem leasen. Dat is namelijk dat de periodieke verschuldigde kostprijs op een zeker ogenblik stopt met te bestaan waardoor jij de eigenaar wordt van de volledige installatie. Wil je het systeem op een latere datum verkopen omdat je bijvoorbeeld gaat verhuizen of omdat je een nieuwe installatie wil voorzien? Dan is dat geen enkel probleem. Het financiële voordeel dat op deze manier kan worden verkregen is dan uiteraard geheel voor jou.

Bovenstaande situatie hoeft zich evenwel niet altijd te voltrekken. Naarmate het leasen van een alarmsysteem enige tijd in beslag neemt kan het immers gebeuren dat de waarde van de installatie in kwestie structureel lager is uit komen te vallen. Aan het einde van de rit dient er bij een leasing nog een zogenaamde aankoopsom te worden betaald. Ben je van mening dat het sap de kolen niet waard is? Dan betaal je deze afkoopsom niet en blijft de installatie eigendom van het bedrijf dat de leasing heeft verstrekt. Het spreekt voor zich dat het alarmsysteem dan wel uit je woning dient te worden verwijderd.

Zijn er ook nadelen aan verbonden?

Bovenstaande voordelen die zijn verbonden aan het leasen van een alarmsysteem zullen bij veel mensen ongetwijfeld als muziek in de oren klinken. Toch is het belangrijk om er rekening mee te houden dat er ook een aantal nadelen verbonden kunnen zijn aan het leasen van een alarmsysteem. Het spreekt voor zich dat we ook deze nog even voor jou hebben uitgezocht en op een rijtje hebben gezet:

  • Een leasing kost altijd meer dan in één keer kopen. Door het alarmsysteem dat je wenst te kopen te leasen betaal je altijd structureel meer dan wanneer je de installatie in één keer zou kopen. Dit komt omdat het bedrijf dat de leasing verstrekt uiteraard langer op haar geld moet wachten en daar moet een bepaalde compensatie tegenover staan. Voordeel is uiteraard wel dat de volledige kostprijs niet in één keer, maar wel in zeer veel verschillende delen kan worden betaald. Toch betaal je op het einde van de rit altijd wat meer.
  • Instapbedrag verschuldigd of niet? Net zoals bij het leasen van een auto is het mogelijk dat het bedrijf die je alarmsysteem wil leasen een instapbedrag vereist. Dit betekent dat je éénmalig een bepaald percentage van het volledige bedrag dient te betalen waarna de rest maandelijks kan worden afgelost. Let op, dit is niet altijd het geval. Vooral bij erg dure systemen wordt gekozen voor een dergelijke werkwijze.
  • De loopduur van het leasingcontract. Een derde nadeel kan zijn terug te vinden in de looptijd waar een leasingcontract voor een alarmsysteem over beschikt. In vergelijking met bijvoorbeeld een auto is deze dan ook heel wat korter. Voor een goedkoop systeem kan de leasing zelfs gebeuren op slechts enkele maanden tijd. Voor een duurder systeem kan er tot enkele jaren worden geleased. Let wel op, hoe langer de leasing loopt, des te lager de waarde van de installatie op het einde zal zijn.

Wat kost een alarmsysteem precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.