Kosten brandbeveiliging

Kosten brandbeveiligingAls onderdeel van een goede beveiliging van je huis is het essentieel dat je bepaalde maatregelen neemt wat betreft brandbeveiliging. Voor huizen die van brandbaar materiaal gemaakt zijn is dit helemaal belangrijk, maar een goede brandbeveiliging hoeft niet duur te zijn. En met een aantal losse componenten in huis kan je beginnende branden snel blussen en gemoedsrust creëren.

Waarom brandbeveiliging?

Brandbeveiliging zijn de maatregelen die je zelf neemt om je te beschermen tegen brand. Jaarlijks ontstaat er brandschade aan 1 op de 65 huizen dus het is verstandig om dit te regelen. Als je een brandblusser of een blusdeken bij de hand hebt kan je onschuldige vuurtjes makkelijk doven en voorkomen dat deze uitbreiden.

Kosten van brandbeveiliging in huis

De onderstaande tabel geeft de verschillende soorten brandbeveiliging weer en de gemiddelde kosten die je daarvoor hebt. Dit betekent dat er goedkopere en duurdere varianten zijn, al naar gelang wat voor jou het beste is.

Soort brandbeveiliging

Kosten

Rook- of koolmonoxide melder €40
Brandblusser €60
Blusdeken €55
Vluchtladder €70
Gevel impregneren €7 per m2

Rook- of koolmonoxide melders

Deze melders geven een alarm af als er rook of koolmonoxide in de sensoren komt. Ze dienen dus als waarschuwing, niet als voorkoming. Toch kan het essentieel zijn en er voor zorgen dat je op tijd bij de brand bent of op tijd je huis kan verlaten. Een fatsoenlijke brandmelder kan je al kopen vanaf €10 euro en meestal werken deze op batterijen. Je moet de sensor dus regelmatig testen en zorgen dat de batterijen nog werken. Het is verstandig om minstens op elke verdieping een rookmelder te plaatsen. Ook is het mogelijk een brandsensor aan te sluiten op je complete alarmsysteem.

Brandblussers

Brandblussers zijn er in verschillende varianten en dit hangt meestal af van het materiaal waarmee ze blussen. De meest voorkomende blusmaterialen zijn poeder, water of schuim, maar er zijn ook speciale blussers voor bijvoorbeeld in de keuken die beter werken als er vet in brand staat. Het is verstandig om op elke verdieping een brandblusser op te hangen en je even te verdiepen in het type dat je daar voor nodig hebt.

  • Een waterblusser: een waterblusser komt meestal in de vorm van een slang in een haspel aan de muur. Voordeel is dat deze onbeperkte aanvoer heeft van water, maar het nadeel is dat ze gevoelig zijn voor vorst en dat ze niet geschikt zijn voor brandende benzine of olie.
  • Een poederblusser: er zijn verschillende soorten poederblussers, maar over het algemeen hebben ze hetzelfde gemeen. Ze zijn niet gevoelig voor vorst, hebben een goed blusvermogen, ze zijn geschikt voor verschillende soorten branden en zijn niet elektrisch geleidend. Een nadeel van een poederblusser is dat je er naderhand grote schade aan over kan houden wat professioneel gereinigd moet worden.
  • Een schuimblusser: deze blussers werken goed omdat de schuim de zuurstof wegneemt van het vuur en tegelijkertijd een koelende werking hebben. Deze blussers zijn uitermate geschikt voor gebruik in huis omdat ze lang werken en weinig schade aanrichten.

Blusdekens

Met deze dekens kan je beginnende vuurtjes doven door ze over het vuur heen te leggen en zo de zuurstof weg te nemen. Vooral in het geval van olie- en vetbranden zijn ze erg geschikt. Bovendien zijn blusdekens ook niet erg duur en kan je ze al vinden vanaf €10.

Vluchtladders

Het strategisch plaatsen van vluchtladders geeft je extra makkelijke uitwegen als het vuur niet meer te doven is. Er zijn ladders die uitvouwbaar zijn en lichtgewicht of ladders die je aan de buitenkant van het huis kan bevestigen. Sommige ladders laten twee mensen tegelijk afdalen. Een ladder koop je vanaf €40 euro.

Impregneren van de gevel

Indien je van plan bent een gevel renovatie te doen, of je wilt je geven impregneren, dan ben je ook bezig met brandpreventie. Het is namelijk zo dat veel impregneermiddelen tegenwoordig ook brand remmend werken. Het is niet verstandig om dit als enige maatregel te nemen, maar als je al met je gevel bezig bent maak hem door impregneren vochtafstotend, isolerend en brandwerend. Het impregneren van je gevel kost €7 per vierkante meter en voegt extra waarde toe aan je huisprijs.

Controle en onderhoud van de componenten

In de hoop dat je deze componenten nooit nodig hebt, moet je er wel voor zorgen dat ze in goed werkende staat blijven. Zo is het belangrijk dat je regelmatig de batterijen van de rookmelders controleert (hier is meestal een knopje voor) en dat je de brandblussers elke 5 jaar opnieuw laat vullen en onderhouden. Ook kan het verstandig zijn de hulp in te schakelen van de lokale brandweer die kunnen controleren of jouw huis optimaal beschermd is tegen brandgevaar.

Offertes vergelijken

Als je wilt weten hoeveel het kost om jouw huis brandveilig te maken, kan je altijd vrijblijvend offertes aanvragen bij de aanbieders bij jou in de buurt. Tegenwoordig hoef je dat niet meer handmatig te doen, maar kan je simpelweg je gegevens en eisen intikken in een vergelijkingstool op het internet en deze doet dan de rest. Je krijgt snel een overzichtelijke lijst van alle mogelijkheden die er zijn, de kosten ervan en de services die er bij geboden worden. Zo kan je gemakkelijk een keuze maken die het beste bij jou en je situatie past. Vul hieronder je postcode in en begin met vergelijken.

Wat kost een alarmsysteem precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.