Alarmsysteem jammen voorkomen

Alarmsysteem jammen voorkomenToen de eerste draadloze alarmsystemen op de markt werden gelanceerd waren ze in één klap razend populair. Dit is ook niet zo moeilijk, want in vergelijking met een bedrade installatie moesten er geen verbouwingen meer te gebeuren aan het huis. Het spreekt voor zich dat hierdoor niet alleen heel wat kosten konden worden uitgespaard, bovendien werd ook de overlast tot een absoluut minimum beperkt. Er was echter één groot probleem met dergelijke installaties, namelijk het feit dat ze konden worden gesaboteerd. Door het uitsturen van een bepaald signaal zou het voor inbrekers dan ook zomaar mogelijk zijn om een draadloze beveiliging van een woning te omzeilen. Geldt dat vandaag de dag nog steeds en wat kan er precies tegen gedaan worden? Je leest het allemaal op deze pagina!

*Tips:

Wat betekent een alarmsysteem jammen precies?

Voor veel mensen is het niet eens duidelijk wat het jammen van een alarmsysteem precies is. Iet wat men niet kent kan men in de praktijk uiteraard ook niet voorkomen. Specifiek voor eender welk alarmsysteem geldt dat ze op verschillende manieren kan worden beïnvloed. Er wordt wel eens gedacht dat dit uitsluitend geldt voor draadloze systemen, maar niets is minder waar. Ook een traditioneel, bekabeld systeem kan immers perfect worden gesaboteerd. Het is echter de manier waarop het gebeurt dat de nodige aandacht vereist. Het jammen van een alarmsysteem gebeurt bovendien niet altijd opzettelijk. Sterker nog, in het merendeel van de gevallen is de oorzaak zelfs bij de eigenaar van de woning te zoeken en niet bij individuen die kwade bedoelingen hebben.

Wat veroorzaakt het jammen van een alarmsysteem?

Het jammen van een draadloos alarmsysteem wordt veroorzaakt door radiogolven die worden uitgezonden. Vroeger was dat niet meteen zo’n probleem, simpelweg omdat er in het merendeel van de gevallen gebruik werd gemaakt van bekabelde systemen. Deze zonden geen radiogolven uit waardoor er veel minder snel sprake was van storingen. Door de komst van allerhande nieuwe draadloze functionaliteiten en toestellen is dat enigszins veranderd. Het is dan ook helemaal niet zo vreemd dat bepaalde uitzendingen over dezelfde frequentie verlopen en elkaar kunnen storen. Indien dit gebeurt spreken we van het jammen van een alarmsysteem.

3 redenen waarom je alarmsysteem niet zo eenvoudig meer te saboteren valt

Het lijkt er naar uit te zien dat de manier waarop een draadloos alarmsysteem werkt er voor kan zorgen dat de installatie vrij eenvoudig kan worden gesaboteerd of problemen kan vertonen. Ondanks het feit dat er op dit vlak inderdaad een aantal aandachtspunten bestaan waar je rekening mee moet houden zijn er ook enkele redenen aan te halen die in het voordeel spreken van de veiligheid van een dergelijke installatie. We hebben de drie belangrijkste op dit vlak alvast even voor jou op een rijtje gezet:

 

  • Tegenwoordig zijn de verschillende toestellen die deel uitmaken van een (draadloos) alarmsysteem allemaal voorzien van een interne batterij. Op het ogenblik dat de verbinding met het stroomnet is verbroken kan er dan ook worden overgeschakeld op de batterij. Op deze manier wordt de installatie beschermt tegen het onverwacht onderbroken worden van de stroomtoevoer.

 

  • Er wordt door de componenten van een alarmsysteem tegenwoordig altijd gebruik gemaakt van verschillende frequenties. Dit zijn er minimaal twee. Wordt de ene frequentie gestoord, dan wordt dit door de tweede frequentie opgevangen. In vergelijking met vroeger is het dan ook zo dat het jammen van een draadloos alarmsysteem tegenwoordig heel wat minder eenvoudig is. We durven zelfs te stellen dat het bij de nieuwste installaties haast onmogelijk is.

 

  • Tegenwoordig beschikken nagenoeg alle alarmsystemen op de markt over een permanente zelfcontrole. Dit betekent dat de systemen continue zelf monitoren of de signalen correct worden verstuurd en of een mogelijke dreiging kan worden vastgesteld en gealarmeerd. Blijkt op een zeker ogenblik dat, dat niet het geval is? Dan zal je kunnen vaststellen dat het systeem meteen een melding naar de centrale zal sturen. Op deze manier worden mogelijke connectieproblemen meteen aangepakt nog vooraleer ze een bepaalde dreiging met zich mee kunnen brengen.

Opgepast met de frequenties in huis

In meer dan 60 procent van de gevallen gebeurt het jammen van een alarmsysteem door de frequenties van andere toestellen die in je huis zijn terug te vinden. Dit betekent dat je hier toch even de nodige aandacht aan zal moeten spenderen. Een vaak gehoord probleem gaat bijvoorbeeld schuil in de frequentie die wordt gebruikt door de draadloze router die in een huis is geplaatst. Op het ogenblik dat deze uitzendt op dezelfde frequentie als het draadloos alarmsysteem is er een probleem. Het aanpassen van de frequentie van je alarminstallatie is veelal nagenoeg onmogelijk, maar dat geldt niet voor de router. Door een enkele aanpassing in dit systeem uit te voeren is het mogelijk om het WiFi-signaal over een andere frequentie te sturen. Hiermee kan het jammen van je alarmsysteem zomaar worden opgelost.

Sabotage-alarm

In 30 procent van de gevallen is er sprake van een moedwillige sabotage van een draadloos alarmsysteem en in de laatste 10 procent van de gevallen betreft het gewoon een onschuldige storing. Toch is 30 procent niet onaanzienlijk. Omwille van deze cijfers kiezen veel mensen, zeker in het geval van een nieuwbouw nog altijd voor een bedraad systeem. Deze valt niet te jammen en biedt een interessante (extra) beveiliging tegen moedwillige aanvallen. Dit geldt echter eveneens voor de meest recente draadloze alarmsystemen. Zoals eerder op deze pagina reeds aangegeven zenden deze tegenwoordig immers niet uit op één, maar wel op twee frequenties. Dit betekent dat er altijd een back-up bestaat wanneer een sabotage dreigt. Sowieso zijn de hedendaagse draadloze alarmsystemen allemaal voorzien van een anti-sabotage onderdeel wat ze niet of nauwelijks te hacken maakt.

Beter voorkomen dan genezen

Zoals ondertussen meermaals op deze pagina aangegeven is er door de jaren heen zeer veel verandert. Het risico met betrekking tot het jammen van je draadloos alarmsysteem is dan ook structureel teruggeschroefd. Toch is het altijd beter voorkomen dan genezen. Wil je er zeker van zijn dat je alarmsysteem niet of nauwelijks kan worden gejamd? Voer dan even een grondige vergelijking uit tussen de verschillende draadloze alarmsystemen die er bestaan. Let hierbij vooral op de aanwezigheid van beveiligingen die er voor kunnen zorgen dat de werking van het alarmsysteem tijdens het jammen niet wordt beïnvloed. In ieder geval is kiezen voor een installatie die uitzendt over verschillende frequenties altijd een zeer interessante keuze.

Wat kost een alarmsysteem precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.