Checklist alarmsysteem kopen

Zou je graag je woning beter willen beveiligen tegen ongewenste bezoekers? Het kopen en laten plaatsen van een alarmsysteem zorgt niet alleen voor een veiliger gevoel bij de inwoners van het huis, daarnaast biedt het ook een structurele meerwaarde bij verkoop. Denk jij er omwille van deze redenen ook aan om een investering te doen in een alarmsysteem? In dat geval is het beslist de moeite waard om rekening te houden met de inhoud van de onderstaande checklist.

*Tip:
Direct de exacte prijzen weten van een alarmsysteem? Vul hier het formulier in, ontvang vrijblijvend tot 6 offertes en bespaar geld.

Het type alarmsysteem

In eerste instantie zal je voor jezelf moeten duidelijk maken welk type alarmsysteem je nu het liefst zou willen kopen. Op dit vlak onderscheiden we drie verschillende mogelijkheden. Het spreekt voor zich dat elke optie over diens eigen specifieke voor- en nadelen beschikt. De drie keuzes die je op vlak van het type alarmsysteem hebt zijn de volgende:

  • Draadloos alarmsysteem
  • Bedraad alarmsysteem
  • Hybride alarmsysteem

Het is onnodig om te zeggen dat dit meteen een zeer belangrijke keuze is. Kiezen voor een draadloos alarmsysteem zorgt er bijvoorbeeld voor dat er geen verbouwingen zijn vereist voor de installatie er van terwijl dat bij een bedraad alarmsysteem wel het geval is. Daarnaast zijn er ook nog de hybride installaties waarvan bekend is dat ze zeer eenvoudig en naar eigen inzicht kunnen worden uitgebreid.

De installatie van het alarmsysteem

Indien je een keuze hebt gemaakt op vlak van het soort alarmsysteem dient er uiteraard ook meteen te worden gekeken naar de installatie er van. De installatie van een alarmsysteem kan door jezelf gebeuren, maar veel mensen willen toch nog steeds de zekerheid van een echte expert. Op vlak van de installatie van je alarmsysteem is het in ieder geval belangrijk om rekening te houden met de volgende aandachtspunten:

  • Heeft de installateur in kwestie een zogenaamde INCERT-erkenning?
  • Beschikt de installateur over enkele referenties die hij kan voorleggen?
  • Dient er een onderhoudscontract te worden afgesloten of zal je het onderhoud en de controle(s) zelf doen?

Bovenstaande drie keuzes zijn nog maar het begin en hebben eigenlijk specifiek betrekking tot de persoon die het systeem komt plaatsen. Ook met betrekking tot de installatie zelf is het echter belangrijk om stil te blijven staan bij een aantal zaken. Het spreekt voor zich dat we jou ook deze punten niet wilden onthouden:

  • Is de alarminstallatie aangepast aan de leefgewoonten van de inwoners?
  • Geldt er een combinatie van raam- en ruimte beveiliging?
  • Controleer de bedieningspanelen die deel uitmaken van het systeem.
  • De wijze waarop het klavier van het alarmsysteem zal worden bediend.
  • Waar is de centrale van het alarmsysteem terug te vinden? Bevindt deze zich in een beveiligde zone of niet?
  • Kan het systeem verder blijven werken op het ogenblik dat de stroom is uitgevallen.
  • Aan hoeveel zones biedt het alarmsysteem ondersteuning?
  • Wat bij een mogelijke uitbreiding van de woning? Kan het systeem daar aan worden aangepast?
  • Is er sprake van een lokaal of een stil alarm?

De detectoren van het alarmsysteem

De detectoren die deel uitmaken van een alarmsysteem vormen een cruciaal onderdeel. Het zijn namelijk deze elementen die er voor zullen moeten zorgen dat een zo optimaal mogelijke veiligheid kan worden gecreëerd. Bovendien zijn zij er eveneens voor verantwoordelijk dat er een melding bij calamiteiten kan worden verzonden. Specifiek met betrekking tot de detectoren van een alarmsysteem dient er rekening te worden gehouden met de volgende zaken:

  • Is de reikwijdte van de detectoren voldoende voor de ruimte waarin ze worden toegepast?
  • Is er sprake van een glasbreuk- en magneetdetector in het systeem?
  • Welke ruimtedetectoren zijn er inbegrepen in het alarmsysteem van je keuze?
  • Zorg er voor dat vals alarm kan worden uitgesloten. Dit is een cruciaal aandachtspunt bij het (laten) plaatsen van de detectoren van je alarmsysteem.

Camerabeveiliging

Tegenwoordig kunnen we ons geen alarmsysteem meer inbeelden zonder dat er gebruik bij wordt gemaakt van één of meerdere camera’s. Door de jaren heen zijn er echter zoveel verschillende soorten camera’s op de markt verschenen dat het voor veel mensen niet geheel duidelijk is welke ze nu bij voorkeur moeten integreren in hun installatie. Wij hebben alvast enkele van de verschillende mogelijkheden voor jou op een rijtje gezet:

  • Worden er dummy camera’s geplaatst of niet? Dit zijn camera’s die er uitzien als echte, maar dat helemaal niet zijn. Op deze manier kunnen inbrekers worden afgeschrikt en dat zonder dat je er een hoop geld voor dient te betalen.
  • Draadloze of bedrade camera? Tegenwoordig zijn er een groot aantal camera’s op de markt terug te vinden die via WiFi kunnen communiceren. Dit is interessant omdat er op deze manier geen (extra) kabels in de muur geplaatst dienen te worden.
  • Controleren vanop afstand? Ben je vaak weg van huis en zou je graag ook in het buitenland een goed zicht willen hebben op wat er zich allemaal afspeelt in je huis? Dat kan door te kiezen voor een IP camera. Zo kan je altijd en overal inloggen op je camera en de beelden raadplegen.

De communicatiekiezer

Eveneens zeer belangrijk bij het aanschaffen van een bepaald alarmsysteem is de communicatiekiezer waar gebruik van wordt gemaakt. Een dergelijke kiezer verstuurt meldingen naar een meldkamer of naar bepaalde nummers. Indien je er voor kiest om een uitgebreid alarmsysteem te kopen maakt de communicatiekiezer er veelal standaard deel van uit. Dat is echter niet altijd het geval. We onderscheiden op vlak van een communicatiekiezer drie verschillende mogelijkheden, namelijk:

  • PSTN: Bij een communicatiekiezer als deze wordt er gebruik gemaakt van alarm spraak-rapportages. Dit gebeurt door middel van een vaste telefoon. Het is de keuze van jou als eigenaar van het systeem om aan te geven naar welke persoon of personen de spraak-rapportages worden verzonden. Dit kan zijn naar jezelf, maar ook naar een meldkamer. Indien deze laatste optie wordt gekozen kan er meteen actie worden ondernomen. Een PSTN communicatiekiezer staat er om bekend de goedkoopste optie van allemaal te zijn.
  • LAN: Er wordt van een LAN communicatiekiezer gebruik gemaakt in situaties waarin de communicatie met een meldkamer via het internet of door middel van een vaste telefoon dient te verlopen. Tegenwoordig is een LAN communicatiekiezer dan wel een beetje voorbijgestreefd, toch kan ze nog uitstekend worden toegepast in combinatie met een eigentijds alarmsysteem.
  • GSM: Een GSM communicatiekiezer heeft de mogelijkheid om sms-berichten te versturen, niet alleen naar een alarmcentrale, maar ook naar andere telefoonnummers die je zelf hebt ingesteld. Bovendien is het ook mogelijk om een GSM communicatiekiezer te gebruiken voor het versturen van spraak-rapportages en biedt ze ondersteuning voor het internet. De kostprijs van een GSM communicatiekiezer ligt wel het hoogst van allemaal.

Eventuele opties

Tot slot bestaan er nog verschillende opties waar je mogelijks rekening me zal willen houden bij het kopen van een alarmsysteem. Deze opties zijn de volgende:

  • Een aansluiting op een meldkamer.
  • Een monitor service die aangeeft wanneer er bepaalde problemen met je systeem opduiken.
  • Een eventueel onderhoudscontract voor het onderhouden van je installatie.
  • Een afstandsbediening (in bepaalde gevallen standaard inbegrepen, maar niet altijd).
  • Een sticker inbraakbeveiliging / camerabewaking voor een extra schrikeffect.

Wat kost een alarmsysteem precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.