Alarmsysteem uitschakelen

Alarmsysteem uitschakelenWanneer je er voor kiest om te investeren in een alarmsysteem is het altijd zo dat je eveneens speciale aandacht zal willen besteden aan de wijze waarop het systeem kan worden uitgeschakeld. Een alarmsysteem uitschakelen kan zowel gebeuren in situaties die minder gunstig zijn voor de veiligheid van je woning, maar in bepaalde gevallen kan het ook noodzakelijk zijn voor jou als eigenaar van het huis. Wil jij graag weten hoe een alarm kan worden uitgeschakeld en wat je er tegen kan doen om misbruik te voorkomen? In dat geval is de informatie op deze pagina voor jou ongetwijfeld zeer interessant te noemen!

*Tips:

Waarom een alarmsysteem uitschakelen?

Het uitschakelen van een alarmsysteem kan omwille van tal van verschillende redenen gebeuren. In eerste instantie kan een alarmsysteem uitgeschakeld worden door de eigenaar of de bewoners van het huis wanneer hij of zij de woning betreedt. Dit is uiteraard geen probleem. Een andere situatie waarin een alarmsysteem kan worden uitgeschakeld is evenwel problematischer. Ook inbrekers zullen immers graag proberen om de beveiliging van je woning te omzeilen. Gelukkig is dat door de komst van allerhande, moderne systemen een behoorlijk stuk moeilijker in vergelijking met vroeger.

Voorbereidingen treffen tegen vals alarm

In het merendeel van de gevallen dient een alarmsysteem te worden uitgeschakeld wanneer er sprake is van een vals alarm. Tegenwoordig is het namelijk zo dat, wanneer de politie moet uitrukken voor een vals alarm, er een bijdrage kan worden gevraagd een de eigenaar van het alarmsysteem. Men doet dit vooral om mensen er attent op te maken dat het voorkomen van een vals alarm in huis voor alle partijen goed is. Vals alarm kan op verschillende manieren door een alarmsysteem worden getriggerd. De vaakst voorkomende situaties zijn echter de volgende:

  • Op het ogenblik dat er een verkeerde code wordt ingevoerd
  • Wanneer een alarmsysteem niet ‘huisdier-proof’ is
  • Indien de batterij van het alarmsysteem is leeggelopen
  • Indien er sprake is van een technisch probleem
  • Wanneer hangende objecten bewegen en zo de sensoren beïnvloeden
  • Het huis wordt betreden op het ogenblik dat het alarmsysteem niet is uitgeschakeld

Een groot deel van de situaties waarin er sprake is van een vals alarm zijn de schuld van de eigenaar van de woning en het gevolg van een onoplettendheid. In een aantal andere gevallen is er vooral sprake van een technische fout die je zelfs soms kan verhalen op de partij die het alarmsysteem heeft geplaatst. Vooraleer een dergelijke installatie wordt toegepast dient er namelijk altijd rekening te worden gehouden met bijvoorbeeld de aanwezigheid van huisdieren. Gebeurt dit niet, dan is dat de fout van de partij die het alarmsysteem heeft geplaatst.

Alarmsysteem uitschakelen bij vals alarm voorkomen

Op het ogenblik dat het alarmsysteem moet worden uitgeschakeld omdat er mogelijks sprake zou kunnen zijn van een vals alarm moet je er uiteraard bij stil blijven staan dat je woning in deze tijd vatbaar is voor bedreigingen van buitenaf. Mensen houden hier veelal geen rekening mee, maar toch is dit een bijzonder aandachtspunt. Het is in de praktijk dan ook altijd veel interessanter om het optreden van een vals alarm te voorkomen dan je het volledige systeem moet gaan uitschakelen. Wij hebben op dit vlak enkele zeer interessante preventietips voor jou verzameld en op een rijtje gezet.

  • Voorzie alle gebruikers van het alarmsysteem van een duidelijk inzicht in de technische specificaties en de voorzorgsmaatregelen die genomen dienen te worden. Op deze manier wordt het vergeten van codes tegen gegaan en wordt ook het betreden van de woning zonder het uitschakelen van het alarmsysteem voorkomen.
  • Zorg er voor dat alle ramen en deuren vast zijn gemaakt vooraleer het alarmsysteem wordt ingesteld. Dit vergeten levert in meer dan 75 procent van de gevallen een vals alarm op.
  • Zorg er voor dat de kans op technische problemen tot een absoluut minimum kan worden ingeperkt. Dit kan onder meer gebeuren door het afsluiten van een onderhoudscontract bij een professioneel bedrijf. Zij zorgen voor een constante monitoring van alle onderdelen van je alarmsysteem en vervangen bijvoorbeeld ook de batterijen indien nodig. Het afsluiten van een dergelijk contract kost inderdaad een beetje geld, maar er staat tegenover dat alle zorgen je uit handen worden genomen en de kans op een vals alarm tot een absoluut minimum kan worden beperkt.

Alarmsysteem uitschakelen vanop afstand

Het spreekt voor zich dat niemand echt perfect is en een vals alarm kan dan ook altijd gebeuren. Anderzijds bestaat uiteraard ook de situatie waarin er wel degelijke sprake is van een echt alarm, maar er bijvoorbeeld reeds door een bepaalde partij op is geanticipeerd. In al deze omstandigheden is het steeds interessant om over de mogelijkheid te beschikken om je alarmsysteem vanop afstand uit te schakelen. Tegenwoordig hoeft dit geen probleem te zijn. In bepaalde gevallen kan dit gebeuren door de alarmcentrale waar het alarmsysteem op is aangesloten terwijl in andere situaties de eigenaar van de woning zelf de nodige stappen kan ondernemen door het gebruik van een mobiele app. Deze app wordt geïnstalleerd op bijvoorbeeld een tablet en / of smartphone waarna het volledige beveiligingssysteem er mee kan worden bediend. Dit zorgt er voor dat je ook tijdens een vakantie de touwtjes van de beveiliging van je woning strak in de hand kan blijven houden.

Let op de draadloze signalen in huis

Een alarmsysteem uitschakelen hoeft bovendien niet altijd bewust te gebeuren. Wat namelijk te denken van de situaties waarin een draadloos alarmsysteem wordt gestoord door één of meerdere andere signalen die in huis worden uitgezonden? Gelukkig bestaan hier ondertussen interessante oplossingen voor. De moderne alarmsystemen die op de markt zijn terug te vinden zijn immers uitgerust met een systeem die het uitzenden en ontvangen van signalen mogelijk maakt over niet één, maar wel twee verschillende frequenties. Wordt de ene frequentie gestoord? Dan kan de andere het signaal overnemen waardoor het systeem toch gewoon correct kan blijven functioneren. Een alarmsysteem uitschakelen op deze wijze is dan ook tegenwoordig een stuk lastiger in vergelijking met vroeger.

Ook bedrade alarmsystemen niet risicoloos

Een draadloos alarmsysteem uitschakelen is door het uitzenden van bepaalde signalen dus in principe wel mogelijk, maar wat met de bedrade installaties? Zijn deze dan zoveel veiliger? Het grote risico bij deze installaties was gedurende lange tijd terug te vinden in het feit dat de stroomvoorziening kon worden afgesneden. Dit zorgde er voor dat het systeem gewoon uitviel met als gevolg dat de beveiliging van het huis werd opgeheven. Tegenwoordig is ook dat gelukkig veel minder eenvoudig dan vroeger. Dit komt omdat alle onderdelen van een alarmsysteem vandaag de dag immers zijn voorzien van batterijen. Gaat de netstroom verloren, dan kan de batterij de werkzaamheid van de installatie blijvend garanderen.

Wat kost een alarmsysteem precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.