Alarmsysteem Klasse 3

Een alarmsysteem klasse 3, ook wel bekend als een alarmsysteem met hellingshoekdetectie, is een effectieve manier om inbraak in of diefstal van je auto tegen te gaan. Het systeem detecteert een verandering in de hoek van je auto in vergelijking met de ondergrond. Zodra er geprobeerd wordt om de auto op te liften of te krikken, vaak om de velgen of het hele voertuig te stelen, treedt de detector in werking. Er gaat dan een akoestisch alarm (sirene) af, en de startonderbreker van de auto treedt in werking. Ook bij een poging om de deur van de auto te openen vindt er detectie plaats. In deze tekst informeren we je over de verschillende klassen autoalarmen, de prijzen daarvan, en de keuzes die je kan maken als je een alarmsysteem met hellingshoekdetectie voor je auto zoekt.

 

Wat is het nut van een autoalarm?

Steeds vaker wijken criminelen uit naar villa- en woonwijken. De bedrijfsterreinen waar ze eerst hun slag sloegen zijn inmiddels zo goed beveiligd dat inbreken daar te riskant is geworden. Helaas zijn nog steeds niet alle (duurdere) auto’s voorzien van een (degelijk) alarmsysteem. Het inbouwen van een alarmsysteem klasse 3 is dan een goede, relatief betaalbare optie om diefstal of inbraak te voorkomen.

 

Wat zegt de klasse van een autoalarm?

Er zijn vijf verschillende klassen van autoalarmen, en elk daarvan biedt meer bescherming tegen criminelen. We noemen hier hun belangrijkste kenmerken.

  • Alarmsysteem klasse 1 heeft startonderbrekers. Hierdoor kan een voertuig niet meer gestart worden zonder sleutel. Europese auto’s jonger dan 20 jaar hebben altijd een dubbele startonderbreker.
  • Alarmsysteem klasse 2 heeft een alarmsirene en omtrek- en inbraakdetectie. Hierdoor gaan er een akoestisch alarm af zodra iemand auto probeert te openen. Dit schrikt criminelen af.
  • Alarmsysteem klasse 3 heeft een hellingshoekdetectie systeem. Als iemand probeert de auto op te krikken gaat er een alarm af. Dit beschermt tegen diefstal van het voertuig, maar ook van de gewilde velgen ervan.
  • Alarmsysteem klasse 4 biedt een GPS-tracker, oftewel een voertuigvolgsysteem. Hierdoor kan een auto worden gevolgd na een diefstal, zodra de eigenaar het volgsysteem aanzet.
  • Alarmsysteem klasse 5 is vergelijkbaar met klasse 4, met het verschil dat de GPS-tracker meteen wordt ingeschakeld zodra de auto gestart wordt of een vooraf bepaald gebied verlaat (“geo-fencing”).

 

Wat is de prijs van een autoalarm?

Uiteraard is er flinke competitie tussen de verschillende handelaren in autoalarmen. De winst is voor de klant: goede alarmsystemen worden voor een relatief betaalbare prijs aangeboden. Een alarmsysteem klasse 3 valt in de middenmoot wat bescherming en prijs betreft. Voor zo’n systeem, inclusief btw en de verplichte SCM-certificering, betaal je ongeveer 500 tot 800 euro. We tonen de prijzen van de verschillende auto alarm klassen hier in een handig overzicht.

 

 

 Alarm Startonder-breking Sirene Inbraak-detectie Hellingshoek-detector Voertuig-volgsysteem Kosten (gemiddeld)
Klasse 1 ja nee nee nee nee €250
Klasse 2 ja ja ja nee nee €500
Klasse 3 ja ja ja ja nee €650
Klasse 4 ja optie optie optie ja €700
Klasse 5 ja ja ja ja ja €800

 

Waarop letten bij een autoalarm?

Er gelden vanuit het verbond van autoverzekeraars een paar verplichtingen bij de installatie bij de installatie van een autoalarm. Zo zijn bijvoorbeeld extra autorisatie en SCM-certificatie zijn altijd vereist voor een autoalarm. Let op: zonder deze certificering keert een verzekeraar niet uit als er sprake is van diefstal of inbraak.

 

  • De SCM-certificering wordt afgegeven als een autoalarm van een bepaald kwaliteitsniveau is. Het is een garantie dat een auto degelijk beveiligd is. Deze certificering is slechts geldig voor drie jaar, daarna moet er herkeuring van het alarm plaatsvinden. Deze eis geldt ook voor alarmsystemen klasse 3.
  • Extra autorisatie is eveneens vereist. Dit is een bijkomende maatregel die is opgelicht omdat criminelen steeds krachtigere manieren zijn gaan gebruiken om alarmen te omzeilen. De extra autorisatie beschermt hiertegen. Let op, want extra autorisatie wordt niet altijd bij een alarmsysteem klasse 3 inbegrepen. Zo lijkt een alarm goedkoper dan het is, terwijl je nog steeds zelf extra autorisatie moet aanvragen.

 

Tips voor het beste autoalarm

Als je geen duur autoalarm met GPS-tracker wilt aanschaffen, kan een peilzender een betaalbaar alternatief vormen. Deze zogenaamde “zwarte doos” verzendt niet constant gegevens, maar slechts één of twee maal per dag een signaal over de locatie van de auto. Een peilzender hoeft ook niet verbonden te worden met de accu van de auto en is moeilijk detecteerbaar, omdat het apparaatje slechts zo groot als een potlood is. Samen met een alarmsysteem klasse 3 of hoger biedt dit een uitstekende bescherming tegen criminelen.

 

De betere alarmen bieden ook bescherming tegen jamming. Jammingdetectie gaat het onderbreken van signalen tegen. Criminelen kunnen namelijk jamming inzetten om te zorgen dat het voertuigvolgsysteem niet in werking treedt, waardoor een gestolen auto niet meer via GPS gevolgd kan worden. Om dit te voorkomen kan jammingdetectie worden geïnstalleerd.

 

Offertes voor autoalarmen

Weet je niet welk autoalarm je nodig hebt? Is alarmsysteem klasse 3 misschien te uitgebreid of juist niet zwaar genoeg voor jouw auto? Voor een advies op maat is het een goed idee om een paar offertes van aanbieders aan te vragen. Daarmee krijg je snel een goed overzicht van de verschillende aanbiedingen en hun kwaliteit. Vraag nu offertes aan door op deze button te klikken.

 

Wat kost een alarmsysteem precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.